Yhteisöllinen asuminen tukee itsenäistä elämää ja ihmissuhteita

Yhteisöllinen asuminen

Yhteisöllinen asuminen tarkoittaa jonkin hyvinvointialueen tai Helsingin järjestämää asumista esteettömässä ja turvallisessa asumisyksikössä. Yhteisöllinen asuminen on tarkoitettu sellaisille täysi-ikäisille, jotka alentuneen toimintakyvyn tai kohonneen hoidon ja huolenpidon tarpeen vuoksi sitä tarvitsevat. Huolenpidon tarve voi olla kohonnut korkean iän, sairauden, vamman tai muun vastaavan syyn takia. Yhteisöllisestä asumisesta säädetään sosiaalihuoltolaissa. 


Muuttopalvelu hakusessa? Jätä tarjouspyyntö ja saat tarjouksia, sekä näet muuttofirmojen saamat arvostelut.


Erityisesti ikääntyneiden yhteisöllinen asuminen kiinnostaa eläköityviä suomalaisia. Kiinnostuksen taustalla voi olla yksinasumisen turvattomuutta, yksinäisyyttä tai kaipuuta ikäihmisen tarpeet huomioivan arjen elämiseen.

Asukkaaksi yhteisölliseen asumiseen voi hakea myös itse

”Yhteisöllisessä asumisyksikössä asukkaalla on hänen tarpeitaan vastaava oma asunto ja tarjolla sosiaalista kanssakäymistä edistävää toimintaa”, ikääntyneiden asumispalveluiden palvelujohtaja Saara Kuusela Keski-Suomen hyvinvointialueelta kertoo.

Muuttolaatikoiden pakkaaminen

Asumisyksikössä yhteisöllisen asumisen järjestämisestä päätetään hyvinvointialueella asukkaalle tehtävän palveluntarpeen arvioinnin ja asiakassuunnitelman myötä. Aloite yhteisölliseen asumiseen voi tulla asukkaalta itseltään, lähiomaiselta, kotihoidosta tai vaikkapa edunvalvojan kautta. Päätös perustuu aina hyvinvointialueen asiakasohjauksen kautta tehtävään kokonaisvaltaiseen yksilölliseen arviointiin, joka tehdään yhteistyössä asukkaan ja lähiomaisten kanssa.

Asuminen yhteisöllisen asumisyksikön asunnossa perustuu vuokrasopimukseen. Asunnon saa kalustaa ja sisustaa oman makunsa mukaan vuokrasopimusta noudattaen − aivan kuten normaalistikin vuokralla asuttaessa. Omien asuntojen lisäksi asumisyksiköistä löytyy yhteistiloja, joissa voi viettää aikaa ystävien ja perheen kanssa. 


Lue myös: Ergonominen muutto – Näin vältät loukkaantumiset!


Toisin kuin ympärivuorokautisessa palveluasumisessa, yhteisöllisessä asumisessa ei ole paikalla henkilöstöä yötä päivää. Mahdolliset asukkaan yksilölliset sosiaali- tai tukipalvelut järjestetään asumisyksikköön erillisin sopimuksin. Tällaisia palveluita voivat olla kotihoito tai esimerkiksi ateria- ja siivouspalvelut.

Yhteisöllisesti asuttaessa juttuseuraa löytyy läheltä

Yhteisöllisessä asumisessa järjestetään säännöllistä sosiaalista kanssakäymistä edistävää toimintaa: halutaan tukea mahdollisuutta elää oman näköistä elämää sekä ylläpitää omaa hyvinvointia ja ihmissuhteita.

Elokuva-ilta yhteisöllisen asumisen asukkaille

”Sosiaalista kanssakäymistä edistävää toimintaa järjestetään säännöllisesti päivittäin ja toiminta on aina ohjattua. Viikko-ohjelmassa voi olla esimerkiksi laulutuokioita, bingoa, valokuvausta tai lettujen paistoa. Ohjelma suunnitellaan ja arvioidaan asukkaiden ja heidän omaistensa kanssa, ja osallistuminen kaikkeen toimintaan on tietenkin vapaaehtoista”, Saara Kuusela selventää.

”Yhteiset elokuvaillat ovat olleet minun läheiseni ehdottomia suosikkeja”, eräs yhteisöllisen asumisyksikön asukkaan lähisukulainen kertoo tyytyväisenä.

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä