Vuokralaisen velvollisuudet: näistä asioista vuokralaisen kuuluu huolehtia ja maksaa

vuokra-asunnon keittiö

Vuokralla asumalla välttyy yleisiltä asumisen riesoilta; kodin kunnossapidon kustannukset ja yhtiökokoukset kuuluvat vuokranantajalle. Mutta aivan huolettomana takki auki ei vuokrallakaan asuta, sillä vuokralaisella on myös useita vastuita kannettavanaan. 

Vuokra pitää maksaa sovitusti

Vuokrasopimus on vuokrasuhteen peruste: vuokrasopimus kertoo, milloin vuokra maksetaan, minne ja minkä suuruisena.

Vuokrasopimuksessa myös kirjataan mahdolliset erityisehdot, kuten saako asunnossa pitää lemmikkiä tai tuleeko asuntoon ostaa kotivakuutus. Mahdollisista poikkeustilanteista tulee sopia vuokranantajan kanssa.


Kaipaatko apua muuttoon? Jätä tarjouspyyntö ja saat tarjouksia sekä näet muuttofirmojen saamat arvostelut. 


On hyvä huomioida, että vuokranmaksujen laiminlyönti mahdollistaa vuokrasopimuksen purkamisen yksipuolisesti, jopa ilman varoitusta.

Asuntoa pitää hoitaa huolellisesti

Asunnossa on elettävä ihmisiksi ja sitä on käytettävä käyttötarkoituksensa mukaisesti. Asunto on asunto ja liiketila on liiketila. Vuokralainen huolehtii normaaleista viikkosiivouksista: myös lattiakaivon puhdistamisesta ja liesituulettimen rasvasuodattimen pesusta. Muutostöihin ja remontteihin tarvitaan vuokranantajan suostumus.

Vuokralainen ei kuitenkaan ole vastuussa asunnon tavanomaisesta kulumisesta. Tavallista kulumista ovat jäljet, joita normaali elämä aiheuttaa, kuten pintojen kuluminen tai maltillinen määrä taulukoukkuja seinissä.  

vuokra-asunnon avaimet

Vuokralaisen korvausvastuulle kuuluvat kadotetut avaimet ja esimerkiksi lemmikin aiheuttamat selkeät vahingot ovissa tai kynnyksissä. Myös kovat iskut lattioihin tai seiniin voivat olla vuokralaisen vastuulla. 

Yhteisymmärryksen säilyttämiseksi kannattaa asunto dokumentoida huolellisesti asuntoon muutettaessa. Katselmus kannattaa käydä yhdessä vuokranantajan ja vuokralaisen kesken ja valokuvata asunto. Näin kulumien ja muutosten tavanomaisuuden arviointi on helpompaa myöhemmin.


Lue myös: Muuttaisinko vuokralle? Tarkista vuokralaisen oikeudet


Vahingoista pitää ilmoittaa vuokranantajalle

Jos asunnossa tapahtuu sellainen vahinko, jonka korjaus on vuokranantajan vastuulla, tulee siitä viipymättä ilmoittaa vuokranantajalle, jotta vahinkojen mahdollinen laajeneminen voidaan estää. Myös taloyhtiöön voi olla syytä ottaa tarvittaessa yhteyttä äkillisissä tilanteissa, esimerkiksi vesivahingon sattuessa.

Jos vuokralainen laiminlyö vahingosta ilmoittamisen, saattaa vuokralainen joutua itse vastaamaan laiminlyönnin aiheuttamasta vahingosta.

pariskunta purkamassa muuttolaatikoita uudessa vuokra-asunnossa

Asukas noudattaa taloyhtiön järjestyssääntöjä

Vuokralaisella on myös velvollisuus asua ja elää vuokratalon sääntöjen mukaan. Järjestyssäännöt koskevat yleensä yleisten tilojen käyttöä ja esimerkiksi hiljaisuutta yöaikana.

Vuokralaisen tulee huolehtia myös omien vieraidensa järjestyssääntöjen mukaisesta toimimisesta.

Loppusiivous pitää tehdä huolellisesti

Vuokra-asunto tulee luovuttaa asianmukaisesti siivottuna. Jos vuokranantaja on antanut erityisiä ohjeita siivoukseen, ne tulee huomioida. 


Lue myös: Näin onnistut vuokra-asunnon loppusiivouksessa


Jos vuokralainen on vuokranantajan kanssa eri mieltä loppusiivouksen laadusta, kannattaa tämän yrittää neuvotella mahdollisuutta siivota uudestaan. Tähän vuokranantajan ei tosin ole pakko suostua ja voi käydä niin, että vuokranantaja tilaa kohteeseen siivoojan, jonka hän maksaa takuuvuokrasta, jonka pitää korvauksena siivouksen laiminlyönnistä. Loppusiivouksessa ei siis kannata fuskata muuttokiireistä huolimatta!

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä