Uusi koti ja sauna – Kuinka varmistaa, että sauna on käyttövalmis?

uusi sauna ja muutto

Suomalainen sauna on osa kulttuuriperimäämme. Suomalainen saunaperinne löytyy jopa Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalta, jonne se lisättiin pari vuotta sitten. Suomessa on saunottu satoja, ellei tuhansia vuosia. Kuinka siis huolehtia uuden kotisi saunasta oikein?

Aloita uudesta saunastasi huolehtiminen pesulla

Sauna pestään vain 1–2 kertaa vuodessa. Pesuun käytetään harjaa ja mietoa pesuainetta. Pelkkä vesiletkulla lauteiden huljuttelu ei korvaa saunan pesua.

”Sauna pestään harjaamalla lauteet molemmin puolin. Etenkin alareunat voivat kerryttää likaa. Hyvä tapa on kerran kesässä irrottaa lauderitilät, ja pestä ja tarvittaessa huoltaa ne, vaikka ulkona tai suihkutilassa. Hyvän huuhtelun jälkeen lauteet saavat kuivua kunnolla, jonka jälkeen ne kannattaa käsitellä parafiiniöljyllä”, neuvoo saunojen ammattilainen toimitusjohtaja Harri Huusko Sun Sauna Oy:sta.

Jos saunaasi ei voi rakenteiltaan purkaa pesua varten, kuivaa harjauksen ja huuhtelun jälkeen sauna lämmittämällä.

”Minä valmistelisin uuden käytetyn saunani kunnollisella pesulla ja lauteiden parafiiniöljykäsittelyllä.” Harri Huusko

Muutossa auttaa osaava muuttopalvelu

Parafiiniöljy on teollinen öljy, josta on poistettu haju, maku ja väri. Öljy ei allergisoi, mutta tukkii saunan lauteiden puun solukon niin, ettei lika pääse tunkeutumaan puun sisään. Tämä helpottaa saunan puhdistamista ja lisää saunomisen hygieenisyyttä. Parafiiniöljyä saa laittaa niin paljon, kuin puu sitä imee. Yleensä saa levittää monta kerrosta, etenkin lauteiden sahattuihin päihin.


Muistitko jo ladata Suomen parhaan muutto-oppaan 2023? Muuttajan muistilista on jokaisen muuttajan tukena.


”Minä valmistelisin uuden käytetyn saunani kunnollisella pesulla ja lauteiden parafiiniöljykäsittelyllä. Tarkistaisin samalla lauteiden materiaalit mahdollisten korjaus- tai uusimistarpeiden varalta. Puhtaat ja huolletut lauteet ovat käyttövalmiita”, Harri Huusko pohtii.

Uudiskohteissa sauna on usein vain puuvalmis

Uudiskohteisiin rakennetaan usein sauna. Saunan puuosia ei kuitenkaan yleensä rakentajan toimesta ole käsitelty, joten se odottaa asukasta ns. puuvalmiina. Uuden saunan käsittely ennen käyttöä palkitsee myöhemmin.

Saunan lauteita voi käsitellä perinteisen parafiiniöljyn lisäksi erilaisilla vahoilla, petseillä ja öljyillä, jolloin saunasta voi tehdä oman näköisensä, esimerkiksi värjääviä tuotteita käyttäen. Näissä kuitenkin värisävyn tasaisuus ja sävy voivat vaihdella, joten kannattaa perehtyä kunnolla käyttöohjeisiin tuotekohtaisesti.

Osa saunojista ei käsittele lauteita lainkaan: toiset eivät pidä siitä, että öljy syventää tuoreeltaan puun omaa väriä puulajista riippuen ja toiset eivät ylipäätään tiedä, että lauteita kannattaa huoltaa.

Onko vanha kiuas turvallinen?

Uuden kotisi kiuas on saunomisen sydän. Mutta minkä ikäinen kiuas on? On hyvä tutustua kiukaan käyttöohjeisiin ja hahmottaa sen ikä. Jos käyttöohjeita ei löydy asunnosta, voit löytää ohjeet netistä.

”Vanhoissa kohteissa tärkein tarkistuskohde ei ole kiuas, vaan itseasiassa rasia, johon kiuas on liitetty. Se sisältää kiukaalle menevän sähköliitännän ja on hyvin todennäköisesti toteutettu esimerkiksi jousikuormitteisilla pikakiinnikkeillä, jolloin liitos on voinut vanhentua. Joskus rasia on uusimatta ja tarkistamatta, vaikka kiuas olisi vaihdettu. On erittäin tärkeätä, että liitokset ovat kunnossa ja tässä kannattaakin kääntyä sähköalan ammattilaisten puoleen, jos liitokset herättävät huolta”, opastaa kiukaiden asiantuntija tuotantopäällikkö Arto Harvia, Harvia Finland Oy:sta.

Tiesitkö? Muuttomaailman sisarpalvelusta Urakkamaailmaasta löydät helposti ja nopeasti tekijän kiukaan asennukselle tai korjaukselle.

Kiukaan kivet kannattaa tyhjentää ja kiuas puhdistaa ennen käyttöä. Kivenmurut imuroidaan ja kiukaan pinnat pyyhitään materiaalien mukaisin tuottein. Kannattaa tarkistaa ovatko vanhat kivet yhä kunnossa: luonnollisen harmaan sävyisiä, sopivan painavia ja ehjiä. Jos eivät, kannattaa kivet vaihtaa uusiin kiuaskiviin.


Muuttomaailman ilmainen kilpailutuspalvelu auttaa kaikkia muuttajia. Kokeile kilpailutuspalvelua tästä. 


”Tarkistaisin kivitilassa olevat vastukset: ovatko ne ehjän näköiset ja pysyneet ainakin lähes alkuperäisessä muodossaan? Jos vastukset vaikuttavat ulkoisesti olevan kunnossa, katsoisin miten ne lähtevät lämpenemään. Tämän näkee ihan silmillä ja tuntee ilmavirtauksena vastusten yllä. Vastukset lämpenevät polttavan kuumiksi hyvin nopeasti, joten on hyvä olla varovainen vastuksia kuumennettaessa”, Arto Harvia tietää.

Kiuaskivet ladotaan kylmään kiukaaseen ja aina valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä