Pörssisähkö vai kiinteä hinta uuteen kotiin?

Avain roikkumassa uuden kodin ruskeassa ovessa

Sähkösopimuksen valintaan vaikuttaa moni asia. Jokaiseen elämäntyyliin löytyy itselle sopiva sähkösopimus: ratkaisevaa on sähkönkulutuksesi määrä ja millaisia ympäristöarvoja haluat tukea. Sähkön hinnan ennustaminen on vaikeaa ja sähkön hinta on monille vaikutuksille altista, joten valinta perustuu pitkälti omiin henkilökohtaisiin mieltymyksiin ja arvoihin.


Kaipaatko apua muuttoon? Jätä tarjouspyyntö ja saat tarjouksia sekä näet muuttofirmojen saamat arvostelut. 


Millaista sähköä on saatavilla?

Perinteisesti Suomessa sähköä on tuotettu ydinvoimalla, mutta muita tärkeitä energialähteitä ovat vesivoima, biomassa ja tuulivoima.

Sähkön tuotannon energialähteistä uusiutuvin energianlähtein tuotettu sähkö on päästötöntä, eikä kuormita ilmastoa. Uusiutuvaa energiaa tuotetaan tuulivoimalla, vesivoimalla, aurinkoenergialla ja bioenergialla. Bioenergia tarkoittaa biopolttoaineista saatua energiaa: biopolttoaineet valmistetaan eloperäisistä kasvimassoista.

Pieni osuus Suomen sähköstä tuotetaan myös kivihiilellä, öljyllä, turpeella, maakaasulla tai jätteitä hyödyntäen.

Sähkölinjat

Mitä enemmän sähköä kuluu, sitä enemmän hinnalla on väliä

Kun valitset sähkösopimusta, vaikutusta on lämmitettävän kodin koolla: asutko esimerkiksi suuressa omakotitalossa vai pienemmässä kerrostaloasunnossa. Kodin lämmitysmuoto on merkittävässä roolissa: jos asunnossa on sähkölämmitys, se kuluttaa enemmän sähköä kuin maalämpö tai kaukolämpö. Jos kotisi energialuokka on heikko, se saattaa luovuttaa hukkalämpöä ja lisätä lämmityskustannuksia. Useamman asukkaan kodissa sähköä käytetään enemmän laitteisiin kuin yksin eläessä. Sähkösaunaa suosiva himosaunoja kuluttaa sähköä enemmän kuin satunnainen lämmittelijä.

Kun sähköä kuluu enemmän, on sen hinnan vaikutus arkeen merkittävämpi − sähkön hinnan vaihtelu vaikeuttaa talouden pitoa tasapainossa.

Keittiön sähkölaitteet uudessa kodissa

Pörssisähkö vai kiinteä sähkö?

Jos olet aktiivinen sähkön hinnan seuraaja ja sinulla on hyvä riskinsietokyky, kannattaa valita pörssisähkö tai moderni kulutusvaikutuksen mukaan hintajoustava pörssisähkösopimus. Seuraamalla hintoja osaat kohdistaa omaa kulutustasi edullisempiin ajankohtiin – toki jos taloudessasi on paljon sähkön käyttäjiä ja elämä on kiireistä, osut tyypillisesti pesemään pyykkiä samaa aikaa kuin muutkin ruuhkavuosia tahkoavat ja silloin säästöjä ei synny. Pörssisähköön sidotuissa sopimuksissa kannat riskiä sähkön hinnan noususta, mutta toisaalta nautit mahdollisista edullisista päivistä.


Lue myös: Uusi koti ja sauna – Kuinka varmistaa, että sauna on käyttövalmis?


Kiinteähintainen sähkösopimus tuo mukanaan ennustettavuutta, kun hinta on nimensä mukaisesti sama koko sopimusajan. Oma toimintasi ei vaikuta sähkön hintaan. Sähkön hinnan mahdollisesti laskiessa olet sitoutunut maksamaan korkeampaa hintaa ja toisaalta sähkön hinnan mahdollisesti noustessa nautit edullisemmaksi jääneestä kiinteästä hinnastasi sopimuskauden ajan.

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä