Pakumatkailija Aino Huilaja on diginomadi, jonka työ kulkee matkassa mukana

Asuttava pakettiauto rannalla

Vuodesta 2019 lähtien pakettiautossa elänyt toimittaja-kirjailija Aino Huilaja on malliesimerkki diginomadista; ihmisestä, joka matkustaa ja tekee työnsä tietokoneella, milloin mistäkin. Tyypillisimmin työ tulee kuitenkin tehtyä kotona eli pakettiautossa, toisinaan kahviloissa ja co-working-tiloissa ympäri Eurooppaa. 

Aino Huilaja elää ja matkustaa yhdessä puolisonsa Jerryn ja pariskunnan koiran Arskan kanssa. He elättävät itsensä tällä hetkellä oman tuotantoyhtiönsä kautta ja kuvaavat elämästään televisiosarjaa Van Life.

”Koska vapaus on se juttu, meillä ei ole vielä suunnitelmaa siitä, minne menemme seuraavaksi. Nyt olemme olleet työn mukana Keski-Suomessa, mutta talveksi menemme tällä kertaa jonnekin, missä on lämmin. Pohjolan talvi on pakettiautossa eläville kaikkea muuta kuin rentoa elämäntapaa −kyllä siinä huolettomuus karisee, kun pohtii sähköjä, vesiä ja lämpötiloja. Viimeksi kun olimme talven Etelä-Euroopassa, päätimme vasta Puolan kohdalla, minne jatkamme, ja niin taitaa käydä tälläkin kertaa”, Aino Huilaja suunnittelee huolettomasti.

Matkustamisen ja työn yhdistäminen kiinnostaa monia

Kiertävää elämäntapaa pakettiautossa eli rennommin pakumatkailua voi kutsua myös kansainvälisemmin van lifeksi. Euroopassa samaa elämäntapaa eläviin ihmisiin törmää paljon.

”Van life on elämäntapa monenlaisille ihmisille: juristeille, rakennustyömiehille, toimittajille, koodareille ja sesonkityöntekijöille. Kaikille, joille etätyö on mahdollista tai työtä voi tehdä pop-in periaatteella”, Aino Huilaja tietää. 

Henkilö tekemässä töitä kahvilassa

Kuvituskuva

Aivan helppoa työteko matkustellen ei kuitenkaan ole: suunnitelmallisuutta vaaditaan ja huomioitavaa on paljon. Vakituisen osoitteen puute voi vaikeuttaa pankkikortin uusimista, kelan kanssa asiointia tai vaikkapa terveydenhuoltoa. 

”Juuret Suomeen kannattaa jättää ja käydä kotimaassa säännöllisesti. Joka tapauksessa sydänystäviä ja perhettä tulee välillä aivan valtava ikävä, joten jälleennäkemiset ovat palkitsevia”, Aino Huilaja muistuttaa. 

Pysäköinti kielletty

Tärkeä huomioitava asia van lifen kannalta on toisen maan lakien tunteminen. Elämäntapa on Etelä-Euroopassa ollut niin suosittu aikojen saatossa, että toisissa maissa wild camping eli luontoon leiriytyminen ja autossa nukkuminen luonnon helmassa on rajoitettua, tai se voi olla täysin kiellettyä.

”Diginomadin työn kannalta on hyvä ymmärtää, etteivät itsestäänselvyydet enää olekaan itsestäänselvyyksiä. Sähköä tai verkkoa ei välttämättä ole tarpeeksi työn tekniseen toteutukseen, vaikka ympäristö autiolla rannikolla olisi inspiroiva ja tuottelias. Ristiriitaisesti toisinaan on hakeuduttava verkkovirran ääreen”, Aino Huilaja kertoo.


Elämänmuutos edessä? Jätä tarjouspyyntö ja saat tarjouksia sekä näet muuttofirmojen saamat arvostelut.


Mieli saa virikkeitä ja vastuuta

Van lifesta kaksi kirjaa − Pakumatkalla ja Paluumatkalla −kirjoittanut Aino Huilaja nimeää yhden haasteen diginomadille kovimmaksi: keskittymisen. Kun oven takana aukeaa valtava maailma, vaaditaan ennennäkemätöntä itsekuria istua alas ja tehdä työt. Diginomadin arki ei ole jatkuvaa lomaa, vaikka se ulkopuolelta arvioiden voisi siltä vaikuttaa.

Digitaaliset nomadit pakettiautossa rannalla

Kuvituskuva

”Tiedon hakemiseen aivan logistiikan ja perustarpeiden osalta menee paljon aikaa ja energiaa. Myös matkustaminen paikasta toiseen vie aikaa ja vaatii paljon istumista. Toisinaan auto tai muut laitteet hajoavat. Toisinaan sataa viikkoja. Epävarmuuden sietäminen on tärkeä ominaisuus kiertävässä elämäntavassa”, Aino Huilaja painottaa.

”Olen tästä elämänmuutoksestani oppinut sen, etten jää mihinkään asiaan kiinni vain tottumuksen takia. Jos kyllästyn, vien tietoisesti elämääni kohti sellaista, mikä siinä hetkessä tuntuu hyvältä”, Aino Huilaja kiteyttää elämänkatsomustaan.

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä