Omakotitaloon muuttavan muistilista − Sopimuksilla varmistat, että talosi palvelee asumistasi
Omakotitalo piha-alueineen ja lisärakennuksineen on kiinteistö. Osa asumista tukevista sopimuksista koskee siksi kiinteistöä ja osa koskee vain taloa tai yksilöityy asukkaaseen.
Tästä artikkelista löydät kymmenen kohdan listan uuden kodin tärkeimmistä sopimuksista.
Miksi et antaisi muuttoa muuttopalvelun hoidettavaksi ja vähentäisi stressiä? Jätä tarjouspyyntö ja saat tarjouksia, sekä näet muuttofirmojen saamat arvostelut.
✅ Kotivakuutus turvaa koko kiinteistöä, ei vain taloa. Käy vakuutusasiantuntijan kanssa läpi mahdolliset riskit tulipaloista myrskyihin, sisältä ulos.
✅ Kodin hälytysjärjestelmät ovat suosittuja omakotitaloissa: arvioi oma tarpeesi esimerkiksi tulipalojen ja murtojen varalle. Sopimuksentarjoajia on useita: saatavilla voi olla hyviä sopimuksia esimerkiksi silloin, jos jatkat edellisen asukkaan aiempaa sopimusta samoin laittein.
✅ Jätehuolto on vakituisesti asutuissa kiinteistöissä ns. järjestetyn jätehuollon piirissä: käytännössä se tarkoittaa, että teet sopimuksen sekajäteastian tyhjennyksestä alueella toimivan jätteenkuljetusyrityksen kanssa. Voit ostaa tai vuokrata jäteastiat tyhjennyksineen, tai voit kompostoida biojätteen itse.
Kierrätyksestä tulee myös huolehtia kuljettamalla itse kierrätyspisteille sellaiset materiaalit, jotka eivät kuulu mahdollisen kierrätyssopimuksen piiriin. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa harkita yhteisiä jäteastioita lähikiinteistöjen kanssa.
✅ Liittymisestä vesi- ja viemäriverkostoon tehdään sopimus vesilaitoksen kanssa. Omistajanvaihdosta varten tarvitset vesimittarin lukeman siltä päivältä, kun kiinteistön hallinta vaihtuu. Myös käyttöpaikka ja sopimusnumero tulee ilmoittaa, sekä vanhojen ja uusien omistajien tiedot.
Jos kiinteistölläsi ei ole kunnallista vesi- ja viemäriverkostoa saat juomavetesi todennäköisimmin omasta kaivosta. Likavetesi tulisi päätyä sako- tai umpikaivoon. Likavesikaivon tyhjennyksestä voit tehdä jatkuvan säännöllisen sopimuksen tai tilata lietesäiliön kertatyhjennyksen aina silloin, kun säiliö on täyttynyt.
✅ Pihan ja kulkutien kunnossapito on kiinteistön omistajan vastuulla. Kunnossapitolain mukaan tontille johtavan kulkutien kunnossapito ja siihen liittyen tonttiliittymän kohdalle kasaantunen lumen ja jään poistaminen, sekä ojarummun avoinna pitäminen kuuluu kiinteistön omistajan vastuulle. Vastuu toteutuksesta on omistajalla, vaikka työn ostaisi ulkopuoliselta. Sama pätee hiekoitukseen. Muista sopia aurauksista hyvissä ajoin.
Lue myös: Muuttokuorman purkamisen TOP-5 tärkeintä vinkkiä
✅ Muuttoilmoitus ja postin edelleen lähetys ovat paitsi virallinen osoitteenmuutos Digi- ja väestövirastoon, myös mahdollinen sopimus postin pidempiaikaisesta kuljetuksesta oikeaan uuteen osoitteeseen. Tyypillisesti jokin harvoin tuleva lasku päätyy vahingossa tai unohtuneena vanhaan osoitteeseen: edelleen lähetyksellä posti kääntää postin suoraan uuteen osoitteeseesi.
✅ Sähkösopimuksen voi tehdä monin eri perustein ja arvoin. Sähkösopimuksen valintaan voi vaikuttaa esimerkiksi omakotitalosi lämmitysmuoto, ja esimerkiksi kaukolämpösopimus solmitaan sekin sähköyhtiön kanssa. Sähköä voi toki tuottaa myös itse esimerkiksi aurinkopaneeleilla.
✅ Nuohous kuuluu lain mukaan tehdä kaikkiin tulisijoihin vakituisessa asunnossa vähintään kerran vuodessa. Nuohous tilataan joka kerta erikseen ja se kannattaa tehdä hyvissä ajoin.
✅ Internet-yhteys on tänä päivänä tärkeimpien sopimusten joukossa: toimiva netti mahdollistaa työteon ja vapaa-ajan rentoutumisen. Onko alueellasi valokuitu, laajakaista vai 5G? Selvitä millaisen yhteyden voit kotiisi saada.
✅ Televisio ei näy ilman asiaankuuluvia sopimuksia. Kaapeli-TV vai antenniverkko? Vai katsotko vain nettiyhteyden takana olevaa mediaa tai suoratoistopalveluita? Selvitä miten televisio näkyy kodissasi parhaiten.
Muista myös varautua kiinteistöveroon tai mahdolliseen tonttivuokraan. Muista kotitalousvähennys, kun pohdit kodin ylläpitoon ja kunnossapitoon liittyviä asioita.
Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto