Muutto pakkasella on viherkasvin ystävän painajainen − Näin onnistut viherkasvien muutossa!

muutto ja kasvit

Vaikka viherkasvia ei pidettäisi kauaa ulkona, voi pelkkä suojaton siirtymäkäynti kylmässä olla kohtalokas. Viherkasvit onkin huomattava suojata muutossa aina kylmää vastaan, vaikka ajatuksena olisi vain pikaisesti kipaista autoon ja autosta uuteen kotiin.

Kylmillä keleillä viherkasvia ei kannata kastella pariin päivään tai ehkä jopa viikkoon ennen muuttoa, koska märkä multa yhdistettynä kylmyyteen voi vaurioittaa kasvia kuljetuksessa, vinkkaa puutarhatoimittaja ja yrittäjä Johanna Vireaho vihersisustuksen erikoisliike HUONE ett RUMista.

Johanna Vireaho HUONE ett RUMista jakoi Muuttomaailmalle vinkit viherkasvien muuttoon. Kuva: Hanna Marttinen

Kuivan mullan kanssa viherkasvin juuret tuskin ehtivät vaurioitua nopeissa siirtymissä, mutta uhaksi nousee aina viima ja veto, jotka ovat haitallisia lehdille ja kasvustolle.

Viherkasvit tulee kuljettaa lämpimällä henkilöautolla tai sellaisessa tavarakuljetuksessa, jossa tavaratila on lämmin. Pakettiautolla kuljetus on hyvä idea vain plussakeleillä. Trooppisten kasvien osalta +10 astetta on raja”, Johanna Vireaho tuumii.


Ammattimaiset muuttofirmat takaavat myös kasviesi asianmukaisen muuton. Miksi et siis palkkaisi muuttofirmaa helpottamaan muuttoasi? Tarjouspyynnön jättäminen on helppoa, nopeaa ja ilmaista.


Miten viherkasvi kannattaa suojata muutossa?

Varsinkin kookkaat viherkasvit kannattaa pussittaa putken malliseen pakkausmuoviin, jotta kasvien lehdet pysyvät nipussa, eivätkä katkeile muuttokuorman päälle. Päistä solmittuna putkilo muodostaa lämpimän sisäilman avulla kasville ilmaeristyksen ja siten hetkellisen suojan muuton ajaksi.

Kuva: HUONE ett RUM

Pussituksen avuksi voi myös tilata vaikkapa netistä kasvien kuljetukseen tarkoitettuja lämpöpusseja tai lämpöpatruunoita. Samantyylisiä kuin ne, joita voi talvella pujottaa saappaisiin ulkoillessa. Ne ylläpitävät lämpötilaa muutossa”, Johanna Vireaho kertoo.

Pienemmät viherkasvit voi pakata myös paperikasseihin tai pahvilaatikoihin: esimerkiksi mehikasvit ja posliinikukat ovat melko anteeksiantavia ja helppoja muutettavia. Köynnöskasvin kasvusto kannattaa laskea hellästi kerälle kasvin päälle kuin muffinssin kuorrute.

Trendikäs peikonlehti ei tykkää vedosta. Erityisen herkkiä ovat myös muut trooppiset viherkasvit esimerkiksi alocasiat ja köynnösvehkat, joten niiden kanssa saa olla tarkkana”, Johanna Vireaho tietää.

Kuva: HUONE ett RUM

Kesäisissä muutoissa kylmyys ja veto eivät häiritse, joten viherkasvien pakkaamisessa kannattaa silloin huomioida hallittavuus. Hellästi pehmeällä narulla tai kangassuikaleella sitoen viherkasvi, vaikkapa kolibrinkukka, pysyy järjestyksessä, eikä jää ovien väliin tai työnnä lehtiään muuttolaatikoihin.

Muutossa on hyvä huomioida, ettei viherkasveja kannata jättää ulko-oven lähelle perille päästyä, sillä ovesta kulku aiheuttaa kylmällä ilmalla vetoa. Varsinkin kylmällä kelillä viherkasvien olisi hyvä antaa tasoittua ja totutella uuteen lämpötilaan suljetussa pakkauksessaan tunnin verran. Kastelun voi jättää seuraavaan päivään.


Kuinka aikatauluttaa muuton pakkaaminen? Tutustu aiempaan kirjoitukseemme Muuttajan pakkausaikataulu: Mitä pakata ensimmäiseksi ja viimeiseksi?

Myös ulkokasveja muutetaan, mutta niiden muuttaminen on tyypillisesti ennakoitua. Harvinaiset perennat ja pensaat ovat tyypillisiä mukana muuttajia, jotka saattavat kuitenkin hiipiä monesti jo edeltä esimerkiksi talonrakennuksen yhteydessä. Pihaa ei tyypillisesti muuteta kertalaakista; isoja ruukkuja siirretään, mutta ne eivät tarvitse kylmältä suojausta sisäkasvien tavoin”, summaa Johanna Vireaho.

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä