Muutto edessä? Vinkit ylimääräisen tavaran karsimiseen!
Muutto on hyvä hetki pohtia mukana kuljetettavien tavaroiden määrää. Hyvin helposti tavaraa kertyy lähes huomaamatta, ja suureen suosioon noussut Marie Kondon ja muiden järjestäjien ohjeiden mukainen tavaroiden karsinta kertoo omaa tarinaansa suomalaisiakin kuormittaneesta liikatavarasta.
Kilpailuta onnistunut muutto Muuttomaailmassa!
Aiemmin hymyiltiin huvittuneesti, kuinka aiemmat sukupolvet säästivät lähes kaiken, ja nyt huomaamme tavaraa kertyvän jopa helpommin kuin koskaan aiemmin.
Ajattelutavan muutos
Jos olet kiinnittänyt huomiota siihen, että tavaraa on liikaa, olet jo aloittanut valmistautumisen tavaran karsimiseen. Trendikkäissä oppaissa kehotetaan pohtimaan tuottaako tavara iloa. Hyvä ohjenuora tavaran säilyttämiselle on kuitenkin myös aika: koska tätä viimeksi tarvittiin? Jos tavaralle ei ole ollut käyttöä vaikkapa vuoteen tai kahteen, alkaa sen säilyttäminen olla arvokkaampaa kuin siitä eroon hankkiutuminen.
Varmista sujuva muutto, ottamalla käyttöön Muuttomaailman kattava muuttajan muistilista.
Hyvä huomio on myös oivaltaa, että kaikki nurkissasi lojuva tavara oli aikoinaan rahaa −myös se silppu ja sälä, jota kerääntyy romulaatikoihin ja lastenhuoneiden nurkkiin. Tällä oivalluksella voi onnistua katkaisemaan tavaran tulovirtaa keskittymällä kestävämpiin hankintoihin.
Tavaran säilyttäminen kodissasi myös maksaa: kodissasi on rajattu määrä neliöitä, ja niistä jokaisella on hinta, jota maksat kuukausittain vuokrana, vastikkeena tai asuntolainana. Montako neliötä olet valmis maksamaan sen tavaran säilyttämisestä, jota et tarvitse?
Myydä vai lahjoittaa?
Arvioi lähteviksi luokittelemiesi tavaroiden arvo ja vertaa sitä aikaan, jonka olet valmis käyttämään tavarasta eroon pääsemiseen. Tavaroiden ja ajan arvo on jokaiselle erilainen elämäntilanteesta riippuen, mutta voit määrittää lähdetkö myymään esimerkiksi alle 5 euron arvoisia tavaroita, alle 10 euron arvoisia tavaroita tai alle 50 euron arvoisia tavaroita.
Muista huomioida tavaran siistimiseen, kuvaamiseen, kaupusteluun, pakkaamiseen ja lähettelyyn käytetty aika. Jos myyntiin käytetty aika ja tavarasta saatu hinta eivät kohtaa, lahjoita tavarat eteenpäin. Voit tarjota tavaroita esimerkiksi ilmaiseksi nettikirpputorilla tai Facebookin roskalava-ryhmissä. Näissä joudut kuitenkin kuvaamaan ja huolehtimaan keskusteluista tavaran noudon sopimiseksi.
Käyttökelpoisen tavaran voi kuljettaa kierrätykseen ja jälleenmyyntiin hyväntekeväisyysjärjestöihin ja kierrätyskeskuksiin. Tällöin pääset eroon isommasta erästä kerralla ja teet samalla hyvää.
Lue myös: Ammattijärjestäjä Laura Holmströmin vinkit muuttoon: Älä anna kaaoksen tapahtua!
Minne laitan tavarat, joista on tullut roskaa?
Rikkinäiset tavarat on syytä kierrättää jätteenkäsittelyssä: isommat erät ja tavarat eivät kuitenkaan kuulu kotisi roskikseen, vaan ne on syytä kuljettaa esimerkiksi sorttiasemalle. Tällöin maksat jätteenkäsittelystä pienen korvauksen tavaran määrän mukaan, mutta se päätyy asiallisesti energiaksi tai uusiokäyttöön.
Todennäköisesti tarvitset myös peräkärryä kuljetuksia varten: peräkärryn tai pakettiauton vuokraus on helppoa päivä- tai vaikka vain tuntihinnalla.
Sähkö- ja elektroniikkalaitteita voi kierrättää SER-keräyspisteillä. Kierrätyspaikat löydät kierrätys.info -sivuilta.
Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto