Muuttaisinko vuokralle? – Tarkista tästä vuokralaisen oikeudet
”Vuokrasuhteen merkittävin oikeus on turvallinen koti, jossa asunnon kunnossapidosta ja kiinteistöstä huolehtii joku toinen. Vuokralaiselta ei vaadita aktiivisuutta taloyhtiön yhtiökokouksissa, vaan hän voi ikään kuin ulkoistaa nämä tehtävät vuokranmaksua vastaan”, Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita tietää.
Oikeus asumisrauhaan ja yhteisiin tiloihin
Vuokrattua kotia saa tyypillisesti käyttää perheenjäsenen kanssa yhteisenä kotina. Mukaan mahtuvat myös elämän varrella syntyvät lapset tai uudet kumppanit.
”Vuokralaisella on oikeus asumisrauhaan aivan samoin kuin kaikilla muillakin vuokralaisilla tai osakkailla. Mitään ylimääräistä ei vuokralaisuuden perusteella tarvitse sietää, mutta toki täytyy kuitenkin sietää myös ne perusjutut: naapureiden mahdolliset satunnaiset juhlat, aura-autojen äänet tai vaikkapa alakerran liiketilojen normaalit äänet”, Anne Viita muistuttaa.
Lue myös: Hyvä tietää vuokravakuudesta −mihin ja miksi takuuvuokra maksetaan?
Vuokralainen saa myös käyttää vuokrakotinsa taloyhtiön yhteisiä tiloja, kuten pyykkitupaa, pyörävarastoa tai varata saunavuoron samoin ehdoin kuin talon muutkin asukkaat. Yleisavaimella asuntoon saa tulla ilmoittamatta vain hätätilanteissa, joissa jonkun henki on uhattuna tai vaikkapa akuutin vesivahingon yhteydessä.
Vuokralaisella on oikeus elää ja asua asunnossa kuten asunnon omistaja −ainoastaan pysyviä remontteja vuokralainen ei saa omin päin tehdä. Tällaisia remontteja ovat esimerkiksi tapetointi tai maalaus, joihin tulee pyytää vuokranantajan lupa. Tarpeellisia hyllyjen ja taulujen kiinnityksiä saa tehdä, kunhan valitsee oikein materiaalien mukaiset työkalut ja kiinnitystuotteet.
Mikä on normaalia kulumaa vuokra-asunnossa?
Vuokralaisella on oikeus saada maksamansa vuokratakuu takaisin kokonaisuudessaan ja ilman viiveitä, mikäli huomautettavaa ei asunnon kunnossa tai vuokranmaksuissa ilmene. Useimmat kiistat vuokrasuhteissa koskevatkin kuitenkin juuri sitä, mikä on normaalia kulumaa, ja mikä tarpeetonta tai huolimattomuutta. Nyrkkisääntönä voidaan ajatella, että äkillinen virhe huoneistossa kuuluu vuokralaisen vahingonkorvauksen piiriin, mutta ajan myötä tulevat kulumat ovat elämisen jälkiä.
Kaipaatko apua muuttoosi? Muuttomaailma auttaa! Kilpailuta muuttosi helposti ja nopeasti.
”Vuokrasuhteen alussa on viisasta tehdä vuokranantajan kanssa yhdessä huoneiston kuntotarkastus, jossa asumisen jäljet kirjataan ylös ja valokuvataan. Kun vuokrasuhde päättyy, tehdään sama kuntotarkastus uudestaan kirjauksin ja kuvin. Näitä muistiinpanoja on helppo verrata ja niiden avulla selvittää, mikä on normaalia kulumaa, ja mikä ehkä ei”, Anne Viita suosittelee. Katselmuksia on hyvä tehdä kaksi kappaletta: vuokrasopimuksen kummallekin osapuolelle omansa.
Asunto vuokrataan siinä kunnossa, missä se on vuokrauksesta sovittaessa, mutta sen pitää aina vastata asumisterveyden vaatimuksiin mm. sisäilman, lämpötilan tai vaikkapa melun osalta.
Asunnon pitää myös olla käytettävissä: tyypillisesti peruskodinkoneet ovat osa vuokrasopimusta ja esimerkiksi liitännät asunnossa tulee olla kunnossa. Vuokranantajan on hankittava normaalisti arjessa hajonneen laitteen tai vaikka hanan tilalle uusi: kyse on nimenomaan asunnon kunnossapidosta.
Jos asuntoon tulee sellainen puutos tai korjaushanke, joka hankaloittaa asunnon asuttamista verrattuna siihen, miten se on ollut käytettävissä vuokrasuhteen alkaessa, vuokralainen on oikeutettu hinnan alennukseen haitan ajalta tai purkamaan vuokrasopimuksen.
Saako vuokra-asuntoon ottaa lemmikin?
Lemmikkejä saa ottaa myös vuokrakotiin, mikäli sitä ei ole erikseen vuokrasopimuksessa kielletty. On kuitenkin paikallaan järkeillä, minkä kokoinen lemmikki asuntoon sopii, ja miten voi edesauttaa sitä, ettei lemmikki aiheuta vahinkoa esimerkiksi lattiamateriaaleihin. Usein lattian suojaaminen matoilla voi riittää. Satunnainen kynnen jälki lattiassa on lemmikkitaloudessa normaalia kulumista, mutta raavitut ovenpielet ja kynsillä veistelty parketti eivät.
Jos lemmikkejä, tai vaikkapa tupakointia, ei ole kielletty vuokrasopimuksen teon yhteydessä, ei vuokranantaja voi niitä kieltää yksipuolisesti myöskään kesken vuokrasuhteen.
Mitä saat, kun kilpailutat muuttosi Muuttomaailmassa?
- Keskimäärin 6 tarjousta sähköpostiin
- Ensimmäiset tarjoukset tunnissa
- Yli 100 000 muuttoa kilpailuttaneen asiantuntijan palvelut
- Suositukset tyytyväisiltä käyttäjiltä: 98 % käyttäjistä suosittelee Muuttomaailmaa
- Mahdollisuuden maksaa muuton kustannukset Muuttorahoituksella erissä, alk. 15 € / kk.
Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto