Kotitalousvähennys ja muutto – säästä rahaa muutossa

Oletko muuttamassa? Mietitkö, ovatko muuttosi kustannukset kotitalousvähennyskelpoisia?

Kotitalousvähennys on helppo tapa säästää selvää rahaa kodin ympärillä tapahtuvissa askareissa. Otetaan selvää miten se auttaa muuttokustannuksissa.

Kotitalousvähennys – mikä juttu?

Mikä juttu se kotitalousvähennys nyt olikaan? Lyhyesti sanottuna, jos ostat työsuorituksen yritykseltä, saat vähentää 50 % työkorvauksesta. Työkorvauksella tarkoitan työn osuutta loppulaskussa.

Kun ostat työtä ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, saat vähentää puolet (50 %) arvonlisäverollisesta työkorvauksesta henkilökohtaisessa ansio- ja pääomatuloverotuksessasi. Maksat siis vähemmän veroa valtiolle.

Kotitalousvähennys on enintään 2 400 euroa vuodessa, ja omavastuu on 100 euroa. Toisin sanoen, kun teetät töitä 5000 euron edestä, niin saat siitä puolet (2500 euroa) kotitalousvähennyksiin. Omavastuun ollessa 100 euroa, saat vähennyksiin käytännössä 2400 euroa.


Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten esimerkiksi puolison kanssa teillä on yhdessä mahdollisuus saada kaksinkertainen määrä vähennyksiä (2 x 2400 = 4800 euroa vuodessa).

Mitkä työt ovat vähennyskelpoisia?

Muuttopalvelu itsessään ei valitettavasti ole kotitalousvähennyskelpoinen (harmillista!), mutta moni muu muuton yhteydessä tehtävä työ on.

Uusien huonekalujen kokoaminen Kyllä
Valaisimien ja taulujen kiinnitys Kyllä
Muuttosiivous vanhassa ja uudessa asunnossa Kyllä
Digiboksin, DVD-soittimen ja television asennus- ja opastustyö Kyllä
Tietokoneen asennus- ja opastustyö Kyllä
Ilmalämpöpumpun ja lautasantennin asentamistyö huoneiston ulkopuolelle tai parvekkeelle Kyllä
Huoneiston parvekkeen lasitustyöt Kyllä
Asunnon remontointi tyhjillään, kun asunto otetaan remontin jälkeen välittömästi omaan käyttöön Kyllä
Tavaroiden pakkaus ja purkaminen Ei
Muuttopalvelu, kantaminen, muuttokuljetus Ei

Lisää kotitalousvähennykseen oikeuttavia töitä löydät listattuna Verohallinnon laatimasta listasta.

Tärkeää huomioitavaa

Tarkista, että yritys tai yrittäjä kuuluu ennakonpidätysrekisteriin, ennen kuin teet sopimuksen. Rekisteriin on kuuluttava siinä vaiheessa kun teet sopimusta yrityksen tai yrittäjän kanssa. Muussa tapauksessa et ole oikeutettu kotitalousvähennykseen.

Miten tarkistetaan kuuluuko yritys ennakonpidätysrekisteriin? Tarkista yrityksen tiedot Yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä (YTJ).

Toinen tärkeä asia on, kun saat laskun teettämästäsi työstä, niin siinä täytyy olla eriteltynä työn osuus. Vain työn osuus on vähennyskelpoinen, joten sen on oltava eritelty. Muussa tapauksessa et voi saada kotitalousvähennystä.

Tutustu Verohallinnon ohjeeseen.

Miten kotitalousvähennys haetaan?

Kotitalousvähennys vähennetään ensisijaisesti ansio- ja pääomatulojen verosta. Toisin sanoen maksat vähennyksen jälkeen vähemmän veroa tuloistasi.


Tarvitset nämä tiedot:

  • työn tehneen yrityksen Y-tunnus
  • laskun loppusumma
  • työn osuus veroineen
  • säilytä kuitit tehdystä työstä

Voit ilmoittaa kotitalousvähennyksen tiedot joko nykyiselle verokortillesi tai vasta seuraavan kevään veroilmoituksessa. Molempia ei tarvitse tehdä, jompi kumpi riittää, ja saat valita itsellesi sopivamman tavan tehdä ilmoitus.

Lue lisää vero.fi sivuston ohjeesta.

Muita keinoja säästää muutossa

Teemme Muuttomaailma.fi-tiimissä päivittäin töitä mukavampien muuttojen puolesta. Kun kotimuutto tai yritysmuutto on sinulle ajankohtainen, niin tutustu ehdottomasti työkaluihimme ja oppaisiimme. Ne ovat maksuttomia.

  1. Kilpailuta muuttopalvelu ilmaiseksi, tarjousten pyytäminen ei sido sinua mihinkään
  2. Lataa erittäin suosittu muuttajan muistilista (myös PDF saatavilla)
  3. Tutustu hintoihin ja muutto-oppaisiin

Tämä artikkeli on osa Muuttomaailma.fi -palvelua, jossa suunnittelet ja kilpailutat mukavammat muutot. Artikkelin tiedot tarkistettu 1.6.2018.

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä