Järkevän muuttajan muistilista
Kaupallinen yhteistyö: Suomi24 Lainat
Onko muutto edessä? Tuntuuko urakka mahdottomalta? Lue tästä 5 vinkkiä suunniteltuun muuttoon ja hoida muutto järkevästi.
1. Hankkiudu turhista tavaroista eroon
Useimmilla meistä on tavaroita, joita ei tule käytettyä kovin usein. Monella on esimerkiksi kaappi täynnä vaatteita, mutta arjessa tulee käytettyä lähinnä vain muutamaa lempiasua. Keittiön kaapissa voi olla vaaseja tai laitteita, joita ei ole tullut käytettyä vuosikausiin. Vaikka konmaritus tuntuisi liian äärimmäiseltä, useimmilla muuttajilla on varmasti tavaraa, jota ei tarvitse kantaa mukana uuteen kotiin. Käy tavarat läpi pakatessasi ja lajittele ne kierrätettäviin ja muuttolaatikoihin meneviin. Toimivat ja ehjät tavarat voi viedä esimerkiksi paikalliseen kierrätyskeskukseen ja rikkinäiset tavarat jätteiden lajittelupisteelle.
Myös huonekalujen vaihtoa kannattaa miettiä jo ennen muuttoa. Jos uuden ruokapöydän hankinta on joka tapauksessa pian edessä, voisiko vanhasta luopua jo ennen muuttoa? Näin saat huomattavasti lisätilaa muuttoautoon.
2. Aloita ajoissa
Niin pakkaaminen kuin muuttosiivouskin kannattaa aloittaa ajoissa. Pakkaaminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin esimerkiksi harvemmin käytettävistä harrastusvälineistä ja juhla-astioista. Viime hetken pakkaaminen on stressaavaa ja silloin ei välttämättä tule pakattua kaikkea niin huolellisesti kuin pitäisi. Irrota taulut ja vähemmän välttämättömät lamput etukäteen.
Muuttosiivoustakin voi hyvin aloitella jo ennen muuttoa. Esimerkiksi ikkunat ja uunin voi hyvin pestä jo ennen varsinaista muuttopäivää. Siivouksen aloittaminen jo ennen muuttoa kannattaa etenkin silloin, kun avaimet pitäisi luovuttaa jo muuttopäivää seuraavana päivänä. Esimerkiksi opiskelija-asunnoissa ei yleensä ole joustoaikaa muuttopäivien suhteen eikä kahden päällekkäisen vuokran maksaminen sovi opiskelijabudjettiin.
3. Pakkaa järkevästi
Pakkaaminen on yksi muuttamisen tärkeimmistä vaiheista. Muista suojata särkyvät tavarat sekä esimerkiksi herkkä elektroniikka. Pehmustamiseen voi käyttää esimerkiksi vanhoja sanomalehtiä, pyyhkeitä tai vaikka koristetyynyjä. Pyri pakkaamaan yhteenkuuluvat tavarat yhteen laatikkoon, esimerkiksi keittiötavarat yhteen ja kylpyhuoneen tavarat toiseen.
Muista kirjoittaa mitä kukin laatikko sisältää esimerkiksi maalarinteipillä, jotta löydät tavarat helposti uudessa kodissa. Pakkaa tärkeimmät asiat, kuten passi, tärkeimmät lääkkeet ja hammasharja helposti löydettävään paikkaan, kuten erilliseen reppuun.
4. Kaikki irti muuttoavusta
Kilpailuta muuttofirmat Muuttomaailma.fissä ja tilaa muuttofirma etukäteen. Mieti, kuinka monta muuttomiestä tarvitset ja tarvitsetko apua vain kuljetukseen vai myös kantamiseen tai jopa pakkaamiseen. Jos ammattimaisen muuttoavun tilaaminen houkuttaa, mutta tarvitset ensin hieman lisäsäästöjä, kannattaa harkita esimerkiksi lainojen yhdistämistä. Yhdistä lainat helposti ja saat lisäjoustoa muuttobudjettiisi.
Jos et käytä muuttofirmaa, muista pyytää muuttoapua ajoissa. Pidä huolta, että kaikki on pakattu siinä vaiheessa, kun muuttoapu saapuu paikalle. Jos kaikki muuttoapulaisesi eivät ole yhtä vahvoja lihaskimppuja, voi laatikot lajitella jo pakkausvaiheessa kevyempiin ja painavampiin, jotta muutto sujuu sutjakasti. Muista ohjeistaa muuttoapulaisia myös muuttoauton pakkausjärjestyksestä, jotta homma sujuu organisoidusti.
5. Apua muuttosiivoukseen
Myös muuttosiivoukseen kannattaa harkita joko ammattiapua tai ystävien tai sukulaisten avun pyytämistä. Varsinkin, jos muutto tapahtuu tiukalla aikataululla ja neliöitä on paljon, voi siivouksesta yksin tai kaksin selviäminen olla hankalaa. Pienenkin asunnon perusteelliseen siivoukseen menee yhdeltä henkilöltä kokonainen päivä, mutta neljän hengen voimin urakan hoitaa muutamassa tunnissa.
Ammattimaista siivousapua kannattaa ehdottomasti harkita, jos se on mahdollista. Jos siihen päätyy, kannattaa hyödyntää kotitalousvähennys, joka lähes puolittaa siivouksen hinnan!