Ergonominen muutto – Näin vältät loukkaantumiset!

Ergonominen muutto

Muuton turvallisuuteen vaikuttavat useat ympäristötekijät, mutta myös runsas joukko yksilötekijöitä. Sekä fyysiset että psyykkiset ominaisuudet voivat lisätä loukkaantumisten riskiä.

Muuton kireä aikataulu, epäkäytännöllinen pakkaustapa, väsymys, huono logistiikka ja välinpitämättömyys riskitekijöistä voivat tuoda mukanaan loukkaantumisia. Mahdollinen sairausloma jatkaa muuton seuraamuksia jopa kuukausia.

”Jo suunnitteluvaiheessa luodaan pohja turvalliselle muutolle! Järjestelmällisyys kodin tavaroiden pakkaamisessa, sekä riskitekijöiden tunnistaminen muuttopäivän osalta vähentävät kuormitustekijöitä ja loukkaantumisriskiä”, toimintakuntoisen ihmiskehon asiantuntija, fysioterapeutti Hanna Kanerva muistuttaa.

Fysioterapeutti Hanna Kanerva
Fysioterapeutti Hanna Kanerva

Miten valmistellaan turvallinen muutto?

Muuttoa suunnitellessa on erityisen tärkeää tehdä realistinen ja joustava aikataulu, sillä kiire aiheuttaa isoimman osan loukkaantumisista ja onnettomuuksista.

”Stressi on fyysisten ominaisuuksien lisäksi riskitekijä loukkaantumiselle. Kireys ja paha mieli tarttuvat helposti muihin muuttopäivän tuoksinassa, ja silloin tarkkaavaisuus voi herpaantua. Ihminen väsyy helpommin, jos kuormitus on sekä fyysistä että psyykkistä. Muuttopäivään on viisainta lähteä rennolla ja iloisella mielellä!”, Hanna Kanerva vinkkaa.

Muuttolaatikoiden kantaminen ergonomisesti

Pakkausvaiheessa on hyvä huomioida muuttokuorman kuljetettavuus. Kantokahvat ja sopivan painoiset laatikot helpottavat kantamista. On järkevämpää pakata muutama laatikko enemmän, kuin tiivistää pakkaaminen ylitäysiin laatikoihin, joiden nostaminen on yhden ihmisen voimien äärirajoilla. Painavimmat tavarat on hyvä pakata aina pohjalle.

”Tarkista onko kantajien reitillä portaita, hissejä, kulmia tai esimerkiksi sateella liukasta materiaalia. Mieti miten voit varautua erilaisiin tilanteisiin ja voitko varmistaa muuttajien turvallisen kulkemisen ennalta rullaamalla mattoja tai teippaamalla kulmia. Huolehdi myös vuodenaikaan liittyvistä ympäristötekijöistä, kuten riittävästä valaistuksesta tai nesteytyksestä”, Hanna Kanerva opastaa. ”Hyvät kengät ja otteen pitävät hanskat ovat muuttajalle tärkeät varusteet!”

Näin nostat oikein!

Mitä raskaampaa taakka lähdet nostamaan, sitä lähemmäs nostettavaa esinettä sinun on päästävä. Asetu aivan taakan viereen, pidä selkä suorana ja varmista pitävä ote. Nosta jalkalihasten voimalla. Älä kurkota tai kierrä vartaloasi.

Jaksaa, jaksaa! Vai jaksaako sittenkään?

Unohda suomalainen sisu ja hyväksy fyysiset tosiasiat.

”Jokaisella ihmisellä on yksilöllinen lihaskunto ja voimavarat. Toiset meistä jaksavat nostaa suurempia taakkoja tai tehdä useampia toistoja. Yhdessä kannettaessa on hyvä huomioida, että kantajien jaksaminen olisi samantasoista, eikä kukaan joutuisi kohtuuttoman rasituksen alaiseksi. On hyvä huomioida myös mahdolliset aiemmat loukkaantumiset tai sairaushistoria. Ne on syytä huomioida muutossa riskitekijöiksi”, Hanna Kanerva muistuttaa.


Kaipaatko apua muuttoon? Jätä tarjouspyyntö ja saat tarjouksia sekä näet muuttofirmojen saamat arvostelut.


Fysioterapeutti vinkkaa!

Pohdi nämä asiat ennen muuttokuorman kantamista:

  • Minkä muotoinen taakka on? Paljonko se painaa? Millaisesta ympäristössä liikutaan, voidaanko käyttää apuvälineitä? Onko apujoukkoja?
  • Saako taakasta hyvin otteen, joka ei lipeä? Onko laatikoissa kantokahvat? 
  • Pääsetkö nostamaan taakkaa oikeassa asennossa?
  • Pääsetkö aivan taakan viereen kannettaessa? Miten korkealla taakkaa on kannettava? Millä puolella vartaloa taakkaa on kannettava?
  • Paljonko nostoja ja toistoja tulee?
  • Miten pitkä siirtomatka on? Saako matkaa lyhennettyä?
  • Millaiset työolosuhteet ovat? Onko siirroille ja nostoille riittävästi tilaa?
  • Jaksatko juuri sinä? Onko taustalla sairauksia tai onnettomuuksia? Oletko hyväkuntoinen? Sisulla ei kannata uhmata hyvinvointia!
Kaksi muuttomiestä kantamassa tv-tasoa

”Tauottaminen, kannettaessa otteiden vaihtaminen, hissin käyttö, liinojen ja nokkakärryjen käyttö −kaikki tämä luo turvallisemman ympäristön muutolle. Jos portaita ei voi välttää, tulisi noudattaa erityistä varovaisuutta. Suositusten mukaan portaissa tulisi aina olla toinen käsi kaiteessa kiinni”, Hanna Kanerva kertoo.

Muuttoon on hyvä pyytää apua, jos sitä tarvitsee. Kaikesta ei tarvitse selviytyä yksin tai omalla porukalla. Muuttoihin erikoistuneiden yritysten henkilöstön voimavarat ja jaksaminen on testattu, ja siksi muuttajat tunnistavat helpommin omat rajansa kuin vaikkapa perinteinen talkooväki.

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä