Asumisoikeusasuminen uudistui − Tutustu ja tunnista, onko aso-asunto sinulle oikea ratkaisu!

muutto aso-asuntoon

Asumisoikeusasunnossa eli aso-asunnossa asuvalla on asumisoikeus asumisoikeusyhteisön omistamaan asuntoon. Asukas ei omista asuntoa, eikä voi sitä koskaan itselleen ostaa. Asuminen on kuitenkin vuokra-asumista pysyvämpää ja sitä määrittävät muutamat erityisehdot.

Voidaan ajatella, että asumisoikeusasuminen on vuokralla asumisen ja omistusasumisen välimuoto.

”Asumisoikeusasunnot ovat erinomainen valinta perheille, jotka siirtyvät asumisurallaan portaalta toiselle, esimerkiksi kun nuoret perheet vuokralla asuttuaan tavoittelevat myöhemmin omistusasuntoa, he voivat saada tästä hyvän väliportaan”, kertoo ylitarkastaja Anne Salin Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksesta eli Ara:sta.


Miksi et antaisi muuttoa muuttopalvelun hoidettavaksi ja vähentäisi stressiä? Jätä tarjouspyyntö ja saat tarjouksia, sekä näet muuttofirmojen saamat arvostelut.


Pesämunan kasvattaminen onkin monelle hyvä mahdollisuus, sillä asumisoikeusmaksun suuruus on maltillinen ja sitä vastaava laina on helpompi saada kuin suuri asuntolaina. Asumisoikeusasunto on myös pysyvyydeltään vuokra-asumista vakaampaa, sillä asunto ei voi lähteä niin sanotusti alta.

”Asunnossa saa tehdä muutostöitä omalla kustannuksella omistajan luvalla. Sallittavat muutokset ja kustannukset kannattaa selvittää ennakkoon. Asumisoikeudesta luopuessa remonttikuluista maksetaan sovittu määrä takaisin asumisoikeusmaksun palautuksen yhteydessä”, ylitarkastaja Anne Salin muistuttaa.

Jonottamalla uuteen kotiin

Asumisoikeusasuntoa varten haetaan järjestysnumero Ara:n verkkopalvelusta. Asumisoikeusyhteisöt markkinoivat asumisoikeusasuntoja omilla verkkosivustoillaan ja esimerkiksi etuovi.com-sivustolla. Asuntoja haetaan asumisoikeusyhteisöiltä, jotka omistavat asunnot.

Jos samasta asunnosta kiinnostuu useampi hakija, paremman järjestysnumeron haltija on kilpailutilanteessa etuoikeutettu saamaan asunnon. Myös saman pihapiirin muuttajat ovat etuoikeutettuja vaihtajia.

Aso-asunnon hakemiseen tarvittavia järjestysnumeroita haettiin viime vuoden elokuun loppuun saakka asumisoikeusasuntojen sijaintikunnilta, joita on 48. Järjestysnumerot olivat voimassa toistaiseksi, helposti siis jopa vuosikymmeniä. Järjestelmää yksinkertaistettiin siten, että kuntien antamat numerot vanhenivat vuoden 2023 lopussa. Nyt järjestysnumeroa haetaan vain yhdestä paikasta: Ara:sta. Järjestysnumero on maksullinen ja voimassa kaksi vuotta. Saadulla numerolla voi hakea aso-asuntoa kaikkialta Suomessa.

”Uudistuksen jälkeen järjestysnumeroita on haettu paljon: Helsinki asuinpaikkana kiinnostaa eniten, ja erityisen aktiivisia järjestysnumeroiden haussa ovat olleet seniorit. Nykyiset asuntolainojen korot ovat varmasti yksi iso tekijä asumisoikeusasumisen kiinnostavuudessa tänä päivänä. Järjestysnumeron saa itselleen hintaan 9,20 euroa”, ylitarkastaja Anne Salin pohtii.

Asumisoikeusmaksu ankkuroi kodin

Asuntoon muutettaessa maksetaan 15 % asunnon hankintahinnasta asumisoikeusmaksuna. Jos asunnosta muutetaan pois, palautetaan asumisoikeusmaksu kolmen kuukauden kuluttua asunnon irtisanomisesta.

Palautuvassa maksussa huomioidaan alkuperäisen asumisoikeusmaksun rakennuskustannusindeksin muutos eli palautuva summa voi olla maksettua summaa suurempi tai pienempi: ei koskaan kuitenkaan alkuperäistä asumisoikeusmaksua pienempi. Käytännössä indeksi on ollut nousujohteinen ja maksetulle asumisoikeusmaksulle on saattanut kasvaa lihaa luiden ympärille.

Käyttövastike seuraa markkinoita

Asumisoikeusasunnosta maksetaan kuukausittain käyttövastiketta, joka koostuu hoitovastikkeesta ja perusvastikkeesta.

”Käyttövastikkeet määritellään omakustannusperiaatteella ja vertailuvuokrana käytetään vapaarahoitteista vuokraa, eli käyttövastike ei saisi ylittää markkinavuokraa. Käyttövastike asettuu käytännössä Ara-vuokran ja markkinavuokran väliin”, ylitarkastaja Anne Salin täsmentää.

Asuntoon muutettaessa maksetaan asumisoikeusmaksun lisäksi vakuusmaksu, joka on tyypillisesti asumisoikeuskohteen osalta 1–3 kuukauden käyttövastikkeen määrä.

Varallisuusrajat tukevat erityisesti nuoria perheitä ja ikääntyneitä

Alle 55-vuotiaalta asunnon hakijalta tarkistetaan varallisuus asumisoikeusasunnon vastaanottamisen yhteydessä: aso-asunnon kanssa samalta alueelta ei saa omistaa asumistarvetta vastaavan kokoista asuntoa tai hakijalla ei saa olla varallisuutta sellaisen hankintaan kohtuuhinnalla. Käytännössä perheeseen kuuluvien 18–54-vuotiaiden varallisuuden määrä vähennettynä veloilla saa olla enintään 50 % haetun asumisoikeusasunnon tai sitä vastaavan omistusasunnon hinnasta. Yli 55-vuotiaille varallisuusrajoja ei ole.


Lue myös: Näin teet muuttoilmoituksen ja osoitteenmuutokset oikein


Varallisuutta ovat mm. omistusasunto, pörssiosakkeet tai rahastosijoitukset, pankkitalletukset ja metsätilat ja muut kiinteistöt. Varallisuuden käyvästä arvosta vähennetään velat. Autoa tai muita kulutushyödykkeitä ei lasketa varallisuudeksi tässä yhteydessä.

Asumisoikeusasuntoja voi myös vaihtaa toisen asukkaan kanssa, eikä tällöin noudateta varallisuusrajoituksia tai muita ehtoja. Vaihtoja tehdään esimerkiksi silloin, kun perhe kasvaa.

Asumisoikeusasuntoja on Suomessa 56 600 kpl, yhteensä 48 eri paikkakunnalla.

Lisätietoja: https://ohjeet.aso.fi/

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä