Ammattijärjestäjä Laura Holmströmin vinkit muuttoon: Älä anna kaaoksen tapahtua!

Ammattijärjestäjä Laura Holmström on kesyttänyt kaaosta työkseen täysipäiväisesti nyt kuusi vuotta.

Muuttamisen parhaaksi puoleksi Laura näkee mahdollisuuden suunnitella säilytyskokonaisuudet puhtaalta pöydältä. Valikoituneiden tavaroiden kanssa järjestys on kuitenkin helppo pitää yllä missä vain, ja Laurakin myöntää viihtyvänsä hyvin nykyisessä kodissaan niiden säilytysratkaisujen äärellä, joita sinne on ajan saatossa muodostunut. Tärkeintä onkin tuntea omat tavaransa.

”Omistaminen tuo monille turvaa: ajatellaan, että tämä ja tämä tavara pysyvät, vaikka mitä tapahtuisi ympärillä! Keskittymällä hetkeen, voi kuitenkin saada ympärilleen paremman järjestyksen ja sitä kautta helppoutta ja tilaa hengittää”, Laura pohtii ihmisten tunteikasta sitoutumista tavaroihin.


Suomen kattavimman muuttajan muistilistan avulla muuttosi on sujuvampi ja stressittömämpi.


Myös muutettaessa työ aloitetaan ensin ajatusten tasolta: luopumistyö ja päätöksen teon opettelu ovat ensimmäisiä askeleita ennalta suunnitellussa muutossa, jossa on aikaa keskittyä kokonaisuuteen.

”Mitä enemmän teet uuden kodin järjestyksen eteen vanhassa kodissasi, sitä helpompi muutosta tulee, ja uusi koti pysyy järjestyksessä läpi muuton”, Laura vinkkaa.

TOP 5 tavaraa, joita ammattijärjestäjä Laura Holmström ei itse säilyttäisi:

  1. Hääpuku
  2. Lasten vanhat koulukirjat
  3. Negatiiviset päiväkirjat tai kirjeet
  4. Lasten potkupuvut ja muut vauva-arjen tavarat
  5. ”Joskus vielä mahdun tähän”-vaatteet

Jos muutat kesällä, pakkaa ensimmäisenä hiihtomonot

Pakkaaminen on hyvä tehdä sesonkiajattelulla: aloita niistä esineistä, jotka eivät kuulu meneillään olevaan vuodenaikaan. Kesällä pakataan ensimmäisenä pois talvivaatteet, talviset urheiluvälineet ja joulu. Talvella päinvastoin kesävaatteet, rantapatjat ja kesäisen puutarhan työkalut.

”Muistat vielä hyvin, mitä vaatteita tarvitsit viime talvena arjessasi, ja mitkä joulupallot jätit taas ripustamatta. Älä kanna turhia tavaroita uuteen kotiisi. Myy, lahjoita tai kierrätä tavarat, joita et ole tarvinnut vuoteen tai useampaan”, Laura muistuttaa.

Muuttolaatikot ovat tukevia ja pinottavia, ja sellaisiin Laurakin panostaisi muutossa. Vaatteita voi kuljettaa myös säkeissä, mutta särkyvät ja painavat esineet ovat näppärimmillään muuttolaatikoissa, joissa niitä voi kuljettaa myös nokkakärryissä monta laatikkoa kerrallaan.

Merkitse muuttolaatikot ja tehkää yhdessä!

”Älä anna epämääräisten sekatavarasäkkien yksinkertaisesti tapahtua. Uudessa kodissa joudut muuten tonkimaan, ja kaaos on valmis. Merkkaa kaikki: laita maalarinteippiä laatikoiden kylkiin ja kirjoita siihen selkeästi laatikon koko sisältö, ja mihin huoneeseen laatikko perillä viedään”, Laura kannustaa.

Merkkaamisesta ja pakkaamisesta voi tehdä myös koko perheen hauskaa tekemistä. Lasten tavaroiden muuttolaatikot voi merkata vaikkapa kuviotarroin, jolloin lasten on helppo osallistua. Sama kuviomallinnus voi toimia lastenhuoneen järjestyksen ylläpidossa: tavaroille osoitetaan kuvilla paikkansa. Jos lasten leluja tuntuu riittävän liiaksi asti, saa niitä todennäköisimmin vähennettyä lupaamalla lapselle ylimääräisenä myydyistä tavaroista pesämunaa uutta tarpeellisempaa tavaraa varten.

”Jos tavara on kotiin jo hyväksytty, se ei lähde kuin taikasauvalla pois. Tarvitaan avointa keskustelua tavaroiden hankinnasta ja hävittämisestä aivan elämääkin varten. Salassa siivoilu ei johda mihinkään. Myynnistä saatu taskuraha motivoi myös lapsia aivan mielettömästi!” Laura tietää.

Selvitä uuden kotisi säilytysmahdollisuudet

Erittäin hyödyllistä on käydä mittaamassa ja arvioimassa uuden kodin säilytysratkaisuja ennalta. Mitä vaihtoehtoja on eteisessä valmiina, ja mikä tavarasi sopii minnekin keittiössä? Onko makuuhuoneissa tarpeeksi säilytystilaa? Hyllyjä voi tarvittaessa poistaa ja laittaa vetokoreja tilalle.

”Jos ajattelet ensin, hankit oikeita täydentäviä säilytysratkaisuja, etkä osta intoillen mitä sattuu koreja ja koukkuja. Ajatuksella pohdittuihin ja sopivasti täydennettyihin kaappeihin ja komeroihin saat purettua muuttolaatikot suoraan oikeille paikoilleen”, Laura suosittelee.

Lisää Lauran oppeja löytyy osoitteesta: jarjestysvinkit.fi

Lue myös: Muutto kotiin, jossa on liian vähän säilytystilaa? Lue vinkit tilaratkaisuihin!

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä