Top 5 muuttomokat! Vältä nämä virheet muuttaessasi

Muutto uuteen kotiin

Kun muuttopäivä lähenee, kiire ja stressi nostavat päätään. Muuttoa valmistellessa kiire voi johtaa huolimattomuusvirheisiin ja itse muuttopäivänä kiire voi vaarantaa jopa muuttajien turvallisuuden. 

Tässä ovat yleisimmät virheet, joita kannattaa välttää:

1. Huono suunnittelu ja aikataulutus

Viime hetkeen jäävä muuttoon valmistautuminen aiheuttaa varmasti stressiä ja lisää virheiden mahdollisuutta. Kannattaa siis aikatauluttaa muutto heti kun tiedät muuttopäivän. Selvitä itsellesi pakkaamisen ja siivoamisen työmäärä, ja jaa se osissa suoraan kalenteriin tai tehtävälistalle suoritettavaksi.


Muuttopalvelu hakusessa? Jätä tarjouspyyntö ja saat tarjouksia, sekä näet muuttofirmojen saamat arvostelut.


2. Muuttoa ei ole vakuutettu

Tarkista, että muuttosi on vakuutettu. Vain ostettu vakuutus auttaa, jos tavaroita menee rikki. Jos muutat ystävien avulla, harkitse talkoovakuutusta muuttajien turvaksi. Ammattilaisten tekemässä muuttoyrityksen muutossa muuttajat on vakuutettu työnsä puolesta.

Kun soitat vakuutusyhtiöön heti muuttoa valmistellessa, saat vakuutukset liukuvasti voimaan uuden ja vanhan kodin välille.

Vakuutus muuttoa varten

3. Pakkaamisen hutilointi ja tarpeettomien tavaroiden muuttaminen

Jos et ehdi tai viitsi käydä läpi tavaroitasi muuton yhteydessä, kulkeutuu mukanasi tarpeetonta tavaraa. Turha tavara lisää kantamusten määrää ja vie enemmän aikaa muutossa, joka usein tarkoittaa myös suurempia muuttokuluja. Tarpeeton tavara turhauttaa myös perillä tavaroita purettaessa.


Lue myös: Minne voin lahjoittaa ylimääräiset tavarat?


Pakkaaminen on ratkaisevassa roolissa siinä, että tavarat pääsevät ehjänä perille. Jos laatikoissa olevilla tavaroilla on tilaa liikkua, särkyvät pyörivät ja kolisevat esineet varmemmin. Hyvä suojaus ja laatikoiden sisällön merkitseminen helpottavat työtäsi perille päästyä. Liian painavaksi pakatut laatikot ovat myös muuttajille terveysriski!

Tavaroiden pakkaaminen muuttoa varten

Lue myös: Vinkkejä pakkaamiseen – 5 yleisintä kysymystä


4. Sopimusten päivittäminen unohtuu

Sopimuksia päivittäessä unohduksia voi sattua sekä uuden että vanhan kodin osalta. Jos et huolehdi sopimuksia ajan tasalle muuton osalta, voit joutua varautumaan katkoihin palveluissasi. Muista siis siirtää kodin sähkösopimus, internet, jätepalvelut ja turvallisuuspalvelut. Muista myös tehdä osoitteenmuutos, sillä muuten postisi ei löydä perille. Muista tehdä isännöitsijälle ilmoitus muutosta.

5. Muuttotarkastus jää dokumentoimatta

Tarkista aina uusi ja vanha asunto tyhjänä. Ota valokuvat mahdollisista vioista, jotta voit verrata tilannetta sisään muuttamisen ja pois muuttamisen välillä. Vuokra-asunnossa voit näin säästyä korvauksilta. Omistusasunnossa voit osoittaa missä kunnossa asunto on jäljiltäsi ollut. Vanhan kodin loppusiivouksen laatu herättää toisinaan keskustelua ja johtaa korvausvaatimuksiinkin: muuttotarkastuksen valokuvaaminen kertoo totuuden myös lähtöpäiväsi siisteydestä.

Muuttomaailma.fi – Kilpailuta itsellesi mukavampi muutto

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä