Kimppakämppään muutto – mitä pitää tietää?


Soluasuminen, kimppakämpät, kämppikset: Monelle eteen tuleva asumisen muoto esimerkiksi opiskeluaikana. Yhteisasumisella saadaan asumisen kustannuksia pienemmäksi – neliöt hyödynnetään kekseliäästi ja viimeistä nurkkaa myöten. Tässä kirjoituksessa avaamme kimppa-asumista ja tietysti sinne muuttamista.

Miksi kimppa-asuminen on hyvä juttu?

Kimppakämpässä asuminen tulee monesti kysymykseen esimerkiksi opiskelujen aikana. Toki muulloinkin elämässä saatetaan jakaa isompia koteja, jopa perheiden kesken. Mikä kimppa-asumisessa on hyvää?

Parhaat puolet kimppa-asumisessa:

  • Asumiskustannukset pienenevät.
  • Asuminen on ekologisempaa, kun neliöt ovat tehokkaassa käytössä.
  • Voit saada kämppiksestä tai kämppiksistä jopa elinikäisiä ystäviä.

Kimppa-asumista suunnitellessa, joitakin ei-niin-mukavia puoliakin saattaa tulla esiin. Varaudu positiivisten juttujen lisäksi seuraaviin tilanteisiin:

  • Sopivan kämppiksen löytäminen voi olla vaikeaa. Opiskelijoiden tilanteet voivat muuttua nopeastikin (jos tulevalle kämppiksellesi vapautuukin opiskelupaikka toisesta kaupungista, voi hän yhtäkkiä peruuttaa yhteisasumisen).
  • Yksityisyyttä voi olla vaikea saada varsinkin yleisissä tiloissa: kimppakämpässä asuessasi keittiö ja olohuone eivät ole pelkästään sinun.

Mistä löytää kämppiksen, entä sopivan kimppakämpän?

Sopivan kämppiksen, kämppiksien tai yhteisasunnon löytäminen kannattaa aloittaa somesta: Monessa eri some-kanavassa on sivuja, ryhmiä ja mahdollisuuksia hakea sopivilla hakutermeillä itselleen kämppiksiä. Hakukoneisiin- ja termeihin kannattaa liittää kaupunki tai jopa kaupunginosa  (+ mahdollisesti kodin koko), jonne mielit muuttaa, esim: ”Kämppis Helsingistä kaksioon”, tai ”Kimppakämppä Turusta”.

Kimppakämpän voi periaatteessa löytää mistä tahansa asunnonhakusivustolta: Esimerkiksi vuokraovi.com tarjoaa tälläkin hetkellä noin 4000 vuokra-asuntoa pelkästään Helsingin alueelta.

Muutto kimppa-asuntoon

Kimppa-asunnoissa on yleensä jokaiselle asukkaalle oma makuuhuone, mutta olohuone, keittiö ja kylpyhuonetilat saattava olla yhteisiä. Näin ollen tavaramäärä jonka muutat uuteen kotiisi tulee olla sellainen, että se mahtuu sinulle tarkoitettuihin tiloihin. Keittiöiden ja muiden yhteisten tilojen kalustuksesta pitää sopia aina etukäteen vuokranantajan ja/tai kämppisten kanssa.

Kun suunnittelet muuttamista kimppa-asuntoon, pohdi näitä:

  • Saatko muuttoapua esimerkiksi vanhemmiltasi tai ystäviltäsi? Jos et, Muuttomaailman kilpailutuspalvelussa voi kilpailuttaa myös kimppa-asumisen muuttoavun.
  • Selvitä omien ja yhteisten tilojesi varustelu tarkasti ennen muuttoavun hankintaa tai kilpailutusta: näin tiedät mitä huonekaluja tarvitset mukaan.

Saako kämppiksen kanssa asumistukea?

Kämppiksen kanssa asuminen liittyy usein aikaan, jolloin opiskellaan. Opiskelijan tulot eivät välttämättä riitä elämiseen – voit hakea asumistukea OmaKelasta kimppakämpässä asuessasi. Hakemukseen vaikuttaa eniten se, onko sinulla ja kämppiksilläsi erilliset vuokrasopimukset tai alivuokrasopimus. Jos teille on solmittu omat vuokrasopimukset, voitte molemmat hakea omaa asumistukea.

Kerro kaverillekin

Poimintoja muutto-oppaista ja vinkeistä